Een moment geduld aub...
Pinup Feminine Pinup Feminine
Home   /   Stories   /   Geschiedenis van de broche  

We go way back!

Geschiedenis van de broche

Geschiedenis van de broche

Broches zijn al eeuwenlang een populair sieraad en hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het woord 'broche' komt van het Latijnse woord 'brochus', wat "puntig object" betekent. Oorspronkelijk werden broches gebruikt om kledingstukken aan elkaar vast te maken, maar door de eeuwen heen is het sieraad geëvolueerd tot een mode-accessoire dat gedragen wordt omdat het zo'n mooie toevoeging is aan je outif en je de mogelijkheid geeft om je op een bijzondere manier te uiten.

 

Symboliek 

Broches waren populair in de Romeinse tijd en werden vaak gedragen als een symbool van rijkdom en status. Ze werden gemaakt van goud, zilver en brons en waren versierd met edelstenen en parels.

Tijdens de Middeleeuwen waren broches een belangrijk onderdeel van de kleding van edellieden. Ze werden gebruikt om mantels en andere kledingstukken vast te maken en werden vaak versierd met edelstenen en ingewikkelde patronen. In deze periode waren broches ook een populair cadeau voor royalty en aristocraten.

In de 17e en 18e eeuw werden broches steeds ingewikkelder en verfijnder. Ze werden gemaakt van edelmetalen zoals goud en zilver en waren versierd met diamanten, smaragden, saffieren en andere edelstenen. Ze werden vaak gedragen als een teken van rijkdom en sociale status.

Tijdens de Victoriaanse tijd werden broches enorm populair. Ze werden gedragen op bijna alle soorten kleding, van dagelijkse outfits tot avondjurken. Victoriaanse broches waren vaak groot en gedetailleerd en werden versierd met edelstenen, emaille en parels.

 

In de jaren 20 van de vorige eeuw werden broches kleiner en minimalistischer van ontwerp. Dit paste bij de moderne en simplistische stijl van de Art Deco-tijdperk. In de jaren 50 en 60 waren broches populair in de modewereld en werden ze vaak gedragen op de revers van jassen en blazers.

Tegenwoordig zijn broches nog steeds een populair sieraad en zijn er tal van moderne interpretaties van het klassieke ontwerp. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals kunststof, glas en hout, en kunnen zowel op formele als informele gelegenheden gedragen worden.

Kortom, de geschiedenis van de broche is lang en gevarieerd en het sieraad heeft door de eeuwen heen vele vormen en stijlen aangenomen. Het blijft een belangrijk mode-accessoire dat gedragen wordt door mensen van alle leeftijden en achtergronden.

 

Wij blijven het een prachtig sieraad vinden en een heel ander gevoel geven dan een kettinkje of oorbel. Een bijzonder statement met een mooie betekenis en geschiedenis dus! 

 

een blikvanger zijn bij elke gelegenheid

Geschiedenis van de broche Geschiedenis van de broche
Go Back